ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Το ‘Μουσείο Χωρίς Σπίτι’ ταξιδεύει!

Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και τις 6 Οκτωβρίου 2017, το Μουσείο Χωρίς Σπίτι φιλοξενείται στο Πανεπιστημίο του Ulster στο Μπέλφαστ, στην Ιρλανδία, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης πολιτιστικής γιορτής της πόλης, το φεστιβάλ «Culture Night», που συγκεντρώνει ετησίως περισσότερους από 85.000 επισκέπτες από όλη τη χώρα και φιλοξενεί περισσότερες από 300 ανοιχτές εκδηλώσεις σε 150 διαφορετικά σημεία της πόλης. Το κύριο μήνυμα του φεστιβάλ «Μπορούμε να είμαστε περισσότερο» συνδέεται άμεσα με το μήνυμα αλληλεγγύης της εκστρατείας: να είμαστε περισσότερο ανοιχτοί, δημιουργικοί, δοτικοί, περισσότερο σε επαφή με τους ανθρώπους!

Ένα παιδικό παιχνίδι, ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα φλυτζάνι καφέ (αντικείμενα-εκθέματα του Μουσείου) ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ, ως μέρος μιας δημόσιας Έκθεσης η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 72ης Τακτικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Για μία ημέρα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, το βραβευμένο «Μουσείο Χωρίς Σπίτι» ταξίδεψε από την Ελλάδα σε έναν από τους πολυσύχναστους, δημόσιους χώρους της Νέας Υόρκης, στη Herald Square, έξω από το Macy’s Department Store. Καθώς η παγκόσμια κρίση εκτοπισμένων πληθυσμών εξακολουθεί να επιδεινώνεται, κάποιοι άνθρωποι επιδεικνύουν υποδειγματική καλοσύνη και αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι, αφού γλίτωσαν από πολέμους και διώξεις, τώρα ζουν μαζί τους.

Από τις 25 έως τις 28 Μαΐου 2017, η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Βελιγράδι στη Σερβία και συγκεκριμένα στο΄Mikser Festival – Migration 2017’ , στο πλαίσιο του οποίου χιλιάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και εκθέσεις Μη Κυβερνητικών οργανώσεων με θέμα τη μετανάστευση, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων, των προβληματισμών και των ευκαιριών που δημιουργούνται για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις τοπικές κοινότητες.

Από τις 23 Μαρτίου έως και τις 5 Μαίου 2017, το Μουσείο φιλοξενήθηκε στα Ιωάννινα, καθώς πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις πραγματικές ιστορίες της εκστρατείας ζουν στην Ήπειρο, οπότε με κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε πως το ‘Μουσείο Χωρίς Σπίτι’ επέστρεψε στις ρίζες του! Τα εκθέματα βρέθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε δημόσιους χώρους καθώς και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Καμπέρειο Θέατρο και στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Στην Αθήνα, η μοναδική αυτή ‘Έκθεση για τη Φιλοξενία’ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου, αναδεικνύοντας μικρές, απλές πράξεις αλληλεγγύης που αξίζουν ένα μεγάλο ‘Ευχαριστώ’. Τα εκθέματα τοποθετήθηκαν -ως φωτογραφίες- σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ κάποια από τα πραγματικά αντικείμενα – εκθέματα φιλοξενήθηκαν σε σημαντικά μουσεία της Αθήνας, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Πολιτιστικό Κέντρο - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

H Oxfam και η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλα τα Μουσεία, τα Φεστιβάλ και τους Πολιτιστικούς φορείς που ‘έδωσαν στέγη’ στα εκθέματα του μοναδικού αυτού ‘Μουσείου Χωρίς Σπίτι’ και προσέφεραν στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τους την ευκαιρία να επισκεφθούν την ‘Εκθεση για τη Φιλοξενία’, να μάθουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα εκθέματα και να αναγνωρίσουν τη δική τους, προσωπική ιστορία ανθρωπισμού ανάμεσα σε αυτές!