ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με πάνω από 7 εκατομμύρια υποστηρικτές, μέλη και ακτιβιστές, που αγωνίζεται για την προστασία και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Από το 1961 η Διεθνής Αμνηστία έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων: κρατούμενοι συνείδησης απελευθερώνονται, θανατικές ποινές αναστέλλονται και κυβερνήσεις πείθονται να αλλάξουν τις πρακτικές και τις νομοθεσίες τους. Το 1977 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «για τη συνεισφορά της στην εξασφάλιση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της ειρήνης στον κόσμο».

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας δημιουργήθηκε το 1975. Η δράση του, μεταξύ πολλών άλλων, περιλαμβάνει: δράσεις για τα δικαιώματα προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, για τα δικαιώματα των γυναικών και ΛΟΑΤI ατόμων, για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, αλλά και δράσεις ενάντια στην αστυνομική βία, την αυθαιρεσία και τα εγκλήματα μίσους. Σταθερή παραμένει η συμμετοχή του στις παγκόσμιες εκστρατείες του κινήματος, όπως κατά της θανατικής ποινής και ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία διαφυλάσσει την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της, βασιζόμενη στις δωρεές των μελών και υποστηρικτών της, για να συνεχίσει να ερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διοργανώνει εκστρατείες, να προωθεί την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ενημερώνει τους ανθρώπους και να οραματίζεται έναν κόσμο δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Website: https://www.amnesty.gr
Facebook: https://www.facebook.com/amnestygreece

Oxfam

Η Oxfam είναι μια διεθνής συνομοσπονδία 18 οργανώσεων που εργάζονται μαζί με εταίρους και τοπικές κοινότητες σε περισσότερες από 90 χώρες για να τερματιστούν οι αδικίες που προκαλούν φτώχεια. Ξεκίνησε στη Βρετανία το 1942, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να βοηθήσει στην αποστολή τροφίμων σε γυναίκες και παιδιά στην Ελλάδα.

Σήμερα εργάζεται για την εξάλειψη της φτώχειας παγκοσμίως, μέσα από εκστρατείες που δίνουν φωνή στους ανθρώπους που ζουν σε αντίξοες συνθήκες, την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και μακροπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης σε ευάλωτες κοινότητες. Επίσης, αγωνίζεται για τον τερματισμό των αθέμιτων εμπορικών κανόνων, για καλύτερες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης για όλους, και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα η Oxfam ξεκίνησε προγράμματα τον Οκτώβριο του 2015, προσφέροντας στήριξη στον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά προς αναζήτηση ασφάλειας και αξιοπρεπούς ζωής, και διαθέτει πλέον γραφεία στη Μυτιλήνη, την Αθήνα και τα Ιωάννινα.

Το όραμά της είναι ένας δίκαιος κόσμος χωρίς φτώχεια. Ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι εκτιμώνται και αντιμετωπίζονται ισότιμα, απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα ως πολίτες και μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους.

Website: https://www.oxfam.org/en/refugee-and-migrant-crisis/greece
Facebook: https://www.facebook.com/OxfamInGreece/